MCQs For All: MCQs for AEO exam with Answers PDF | Paper 11

MCQs for AEO exam with Answers PDF | Paper 11

Assistant Education Officer - Paper 11

Q1: Pedagogy is the study of:

   A) Medicine

   B) Teaching methods

   C) Law

   D) Economics

Answer: B) Teaching methods

Q2: Who is considered the father of modern educational psychology?

   A) John Dewey

   B) Jean Piaget

   C) B.F. Skinner

   D) Thorndike

Answer: D) Thorndike

Q3: Curriculum is best defined as:

   A) A syllabus

   B) A set of planned learning experiences

   C) Textbooks

   D) Exams only

Answer: B) A set of planned learning experiences

Q4: Which philosophy advocates 'Learning by Doing'?

   A) Idealism

   B) Realism

   C) Pragmatism

   D) Perennialism

Answer: C) Pragmatism

Q5: Formative evaluation is used for:

   A) Certification

   B) Improvement during instruction

   C) Grading only

   D) Promotion

Answer: B) Improvement during instruction

Q6: Summative evaluation is conducted:

   A) During teaching

   B) At the end of a course

   C) At the start of a course

   D) Weekly

Answer: B) At the end of a course

Q7: Which is the oldest philosophy of education?

   A) Pragmatism

   B) Idealism

   C) Realism

   D) Existentialism

Answer: B) Idealism

Q8: Research conducted to solve a practical problem is:

   A) Basic Research

   B) Applied Research

   C) Experimental

   D) Historical

Answer: B) Applied Research

Q9: Bloom’s taxonomy has how many domains?

   A) 2

   B) 3

   C) 4

   D) 5

Answer: B) 3

Q10: Which learning theory is associated with conditioning?

   A) Constructivism

   B) Behaviorism

   C) Cognitivism

   D) Humanism

Answer: B) Behaviorism

Q11: Pedagogy is the study of:

   A) Medicine

   B) Teaching methods

   C) Law

   D) Economics

Answer: B) Teaching methods

Q12: Who is considered the father of modern educational psychology?

   A) John Dewey

   B) Jean Piaget

   C) B.F. Skinner

   D) Thorndike

Answer: D) Thorndike

Q13: Curriculum is best defined as:

   A) A syllabus

   B) A set of planned learning experiences

   C) Textbooks

   D) Exams only

Answer: B) A set of planned learning experiences

Q14: Which philosophy advocates 'Learning by Doing'?

   A) Idealism

   B) Realism

   C) Pragmatism

   D) Perennialism

Answer: C) Pragmatism

Q15: Formative evaluation is used for:

   A) Certification

   B) Improvement during instruction

   C) Grading only

   D) Promotion

Answer: B) Improvement during instruction

Q16: Summative evaluation is conducted:

   A) During teaching

   B) At the end of a course

   C) At the start of a course

   D) Weekly

Answer: B) At the end of a course

Q17: Which is the oldest philosophy of education?

   A) Pragmatism

   B) Idealism

   C) Realism

   D) Existentialism

Answer: B) Idealism

Q18: Research conducted to solve a practical problem is:

   A) Basic Research

   B) Applied Research

   C) Experimental

   D) Historical

Answer: B) Applied Research

Q19: Bloom’s taxonomy has how many domains?

   A) 2

   B) 3

   C) 4

   D) 5

Answer: B) 3

Q20: Which learning theory is associated with conditioning?

   A) Constructivism

   B) Behaviorism

   C) Cognitivism

   D) Humanism

Answer: B) Behaviorism

Q21: Pedagogy is the study of:

   A) Medicine

   B) Teaching methods

   C) Law

   D) Economics

Answer: B) Teaching methods

Q22: Who is considered the father of modern educational psychology?

   A) John Dewey

   B) Jean Piaget

   C) B.F. Skinner

   D) Thorndike

Answer: D) Thorndike

Q23: Curriculum is best defined as:

   A) A syllabus

   B) A set of planned learning experiences

   C) Textbooks

   D) Exams only

Answer: B) A set of planned learning experiences

Q24: Which philosophy advocates 'Learning by Doing'?

   A) Idealism

   B) Realism

   C) Pragmatism

   D) Perennialism

Answer: C) Pragmatism

Q25: Formative evaluation is used for:

   A) Certification

   B) Improvement during instruction

   C) Grading only

   D) Promotion

Answer: B) Improvement during instruction

Q26: Summative evaluation is conducted:

   A) During teaching

   B) At the end of a course

   C) At the start of a course

   D) Weekly

Answer: B) At the end of a course

Q27: Which is the oldest philosophy of education?

   A) Pragmatism

   B) Idealism

   C) Realism

   D) Existentialism

Answer: B) Idealism

Q28: Research conducted to solve a practical problem is:

   A) Basic Research

   B) Applied Research

   C) Experimental

   D) Historical

Answer: B) Applied Research

Q29: Bloom’s taxonomy has how many domains?

   A) 2

   B) 3

   C) 4

   D) 5

Answer: B) 3

Q30: Which learning theory is associated with conditioning?

   A) Constructivism

   B) Behaviorism

   C) Cognitivism

   D) Humanism

Answer: B) Behaviorism

Q31: Pedagogy is the study of:

   A) Medicine

   B) Teaching methods

   C) Law

   D) Economics

Answer: B) Teaching methods

Q32: Who is considered the father of modern educational psychology?

   A) John Dewey

   B) Jean Piaget

   C) B.F. Skinner

   D) Thorndike

Answer: D) Thorndike

Q33: Curriculum is best defined as:

   A) A syllabus

   B) A set of planned learning experiences

   C) Textbooks

   D) Exams only

Answer: B) A set of planned learning experiences

Q34: Which philosophy advocates 'Learning by Doing'?

   A) Idealism

   B) Realism

   C) Pragmatism

   D) Perennialism

Answer: C) Pragmatism

Q35: Formative evaluation is used for:

   A) Certification

   B) Improvement during instruction

   C) Grading only

   D) Promotion

Answer: B) Improvement during instruction

Q36: Summative evaluation is conducted:

   A) During teaching

   B) At the end of a course

   C) At the start of a course

   D) Weekly

Answer: B) At the end of a course

Q37: Which is the oldest philosophy of education?

   A) Pragmatism

   B) Idealism

   C) Realism

   D) Existentialism

Answer: B) Idealism

Q38: Research conducted to solve a practical problem is:

   A) Basic Research

   B) Applied Research

   C) Experimental

   D) Historical

Answer: B) Applied Research

Q39: Bloom’s taxonomy has how many domains?

   A) 2

   B) 3

   C) 4

   D) 5

Answer: B) 3

Q40: Which learning theory is associated with conditioning?

   A) Constructivism

   B) Behaviorism

   C) Cognitivism

   D) Humanism

Answer: B) Behaviorism

Q41: Pedagogy is the study of:

   A) Medicine

   B) Teaching methods

   C) Law

   D) Economics

Answer: B) Teaching methods

Q42: Who is considered the father of modern educational psychology?

   A) John Dewey

   B) Jean Piaget

   C) B.F. Skinner

   D) Thorndike

Answer: D) Thorndike

Q43: Curriculum is best defined as:

   A) A syllabus

   B) A set of planned learning experiences

   C) Textbooks

   D) Exams only

Answer: B) A set of planned learning experiences

Q44: Which philosophy advocates 'Learning by Doing'?

   A) Idealism

   B) Realism

   C) Pragmatism

   D) Perennialism

Answer: C) Pragmatism

Q45: Formative evaluation is used for:

   A) Certification

   B) Improvement during instruction

   C) Grading only

   D) Promotion

Answer: B) Improvement during instruction

Q46: Summative evaluation is conducted:

   A) During teaching

   B) At the end of a course

   C) At the start of a course

   D) Weekly

Answer: B) At the end of a course

Q47: Which is the oldest philosophy of education?

   A) Pragmatism

   B) Idealism

   C) Realism

   D) Existentialism

Answer: B) Idealism

Q48: Research conducted to solve a practical problem is:

   A) Basic Research

   B) Applied Research

   C) Experimental

   D) Historical

Answer: B) Applied Research

Q49: Bloom’s taxonomy has how many domains?

   A) 2

   B) 3

   C) 4

   D) 5

Answer: B) 3

Q50: Which learning theory is associated with conditioning?

   A) Constructivism

   B) Behaviorism

   C) Cognitivism

   D) Humanism

Answer: B) Behaviorism

Q51: The first National Education Policy of Pakistan was announced in:

   A) 1947

   B) 1959

   C) 1972

   D) 1998

Answer: B) 1959

Q52: The Education Policy 1972 focused mainly on:

   A) Free education up to class 10

   B) Privatization

   C) Science neglect

   D) Reduce literacy

Answer: A) Free education up to class 10

Q53: The Education Policy 2009 emphasized:

   A) ICT integration

   B) Religious harmony

   C) Military training

   D) Economic policies

Answer: A) ICT integration

Q54: Teacher training mainly aims at:

   A) Improving curriculum

   B) Developing teaching skills

   C) Creating syllabus

   D) Promoting admin

Answer: B) Developing teaching skills

Q55: In Pakistan, pre-service teacher education includes:

   A) B.Ed & M.Ed

   B) MBA

   C) MBBS

   D) LLB

Answer: A) B.Ed & M.Ed

Q56: The education policy 1992 recommended:

   A) Islamic studies compulsory

   B) Science compulsory

   C) History compulsory

   D) None

Answer: B) Science compulsory

Q57: Continuous Professional Development (CPD) is:

   A) Short-term training

   B) Lifetime learning process

   C) Final exam

   D) Teacher union

Answer: B) Lifetime learning process

Q58: In-service teacher training is given to:

   A) Student teachers

   B) Working teachers

   C) Principals only

   D) Parents

Answer: B) Working teachers

Q59: Education Policy 1979 introduced:

   A) Islamiat & Pakistan Studies compulsory

   B) Computer education

   C) Privatization

   D) Technical ignore

Answer: A) Islamiat & Pakistan Studies compulsory

Q60: The NEP 2017 draft mainly stressed:

   A) Curriculum reforms

   B) Arms policy

   C) Foreign policy

   D) None

Answer: A) Curriculum reforms

Q61: Who is the current Secretary General of UN (2025)?

   A) Antonio Guterres

   B) Ban Ki-moon

   C) Kofi Annan

   D) None

Answer: A) Antonio Guterres

Q62: The largest ocean in the world is:

   A) Atlantic

   B) Indian

   C) Pacific

   D) Arctic

Answer: C) Pacific

Q63: Pakistan’s national animal is:

   A) Markhor

   B) Lion

   C) Tiger

   D) Snow Leopard

Answer: A) Markhor

Q64: Which is the highest mountain peak in Pakistan?

   A) K2

   B) Nanga Parbat

   C) Broad Peak

   D) Rakaposhi

Answer: A) K2

Q65: Who was the first Prime Minister of Pakistan?

   A) Liaquat Ali Khan

   B) Quaid-e-Azam

   C) Ayub Khan

   D) Zulfikar Ali Bhutto

Answer: A) Liaquat Ali Khan

Q66: UNO was founded in:

   A) 1945

   B) 1946

   C) 1950

   D) 1939

Answer: A) 1945

Q67: Which is the smallest country in the world?

   A) Vatican City

   B) Monaco

   C) Malta

   D) San Marino

Answer: A) Vatican City

Q68: Gwadar port was built with assistance of:

   A) China

   B) USA

   C) Saudi Arabia

   D) Iran

Answer: A) China

Q69: Which desert is located in Sindh?

   A) Thar

   B) Cholistan

   C) Thal

   D) Karakum

Answer: A) Thar

Q70: Pakistan’s literacy rate (approx 2025) is:

   A) 55%

   B) 60%

   C) 62%

   D) 70%

Answer: C) 62%

Q71: Objective Resolution was passed in:

   A) 1947

   B) 1949

   C) 1956

   D) 1973

Answer: B) 1949

Q72: Who presented Pakistan Resolution 1940?

   A) Allama Iqbal

   B) Chaudhry Rehmat Ali

   C) A.K. Fazlul Haq

   D) Quaid-e-Azam

Answer: C) A.K. Fazlul Haq

Q73: The Simla Agreement was signed in:

   A) 1971

   B) 1972

   C) 1973

   D) 1974

Answer: B) 1972

Q74: The current Chief Minister of Punjab (2025) is:

   A) Maryam Nawaz

   B) Usman Buzdar

   C) Shahbaz Sharif

   D) Pervaiz Elahi

Answer: A) Maryam Nawaz

Q75: First Governor General of Pakistan was:

   A) Liaquat Ali Khan

   B) Quaid-e-Azam

   C) Ayub Khan

   D) Zia-ul-Haq

Answer: B) Quaid-e-Azam

Q76: The Indus Waters Treaty was signed in:

   A) 1959

   B) 1960

   C) 1961

   D) 1962

Answer: B) 1960

Q77: Which city is known as the Manchester of Pakistan?

   A) Karachi

   B) Lahore

   C) Faisalabad

   D) Multan

Answer: C) Faisalabad

Q78: Who was Pakistan’s first female Prime Minister?

   A) Benazir Bhutto

   B) Fatima Jinnah

   C) Hina Rabbani Khar

   D) None

Answer: A) Benazir Bhutto

Q79: The National Assembly has how many total seats (2025)?

   A) 272

   B) 336

   C) 342

   D) 350

Answer: C) 342

Q80: Pakistan’s nuclear tests were conducted in:

   A) 1996

   B) 1997

   C) 1998

   D) 1999

Answer: C) 1998

Q81: How many Surahs are in the Holy Quran?

   A) 110

   B) 112

   C) 113

   D) 114

Answer: D) 114

Q82: Who was the first Caliph of Islam?

   A) Hazrat Umar (RA)

   B) Hazrat Abu Bakr (RA)

   C) Hazrat Uthman (RA)

   D) Hazrat Ali (RA)

Answer: B) Hazrat Abu Bakr (RA)

Q83: The Battle of Uhud took place in which year Hijri?

   A) 2 AH

   B) 3 AH

   C) 4 AH

   D) 5 AH

Answer: B) 3 AH

Q84: How many Makki Surahs are there?

   A) 86

   B) 28

   C) 30

   D) 40

Answer: A) 86

Q85: What is the meaning of 'Zakat'?

   A) Charity

   B) Purification

   C) Prayer

   D) Fasting

Answer: B) Purification

Q86: Hazrat Muhammad (PBUH) was born in:

   A) 571 AD

   B) 570 AD

   C) 569 AD

   D) 572 AD

Answer: B) 570 AD

Q87: How many months are in the Islamic calendar?

   A) 10

   B) 11

   C) 12

   D) 13

Answer: C) 12

Q88: First revelation came in the cave of:

   A) Safa

   B) Hira

   C) Thawr

   D) None

Answer: B) Hira

Q89: Which Prophet is called Khalil-ullah?

   A) Hazrat Musa (AS)

   B) Hazrat Ibrahim (AS)

   C) Hazrat Isa (AS)

   D) Hazrat Nuh (AS)

Answer: B) Hazrat Ibrahim (AS)

Q90: Who compiled the Holy Quran in book form?

   A) Hazrat Umar (RA)

   B) Hazrat Usman (RA)

   C) Hazrat Abu Bakr (RA)

   D) Hazrat Ali (RA)

Answer: C) Hazrat Abu Bakr (RA)

Q91: Choose the correct synonym of 'Rapid':

   A) Slow

   B) Fast

   C) Lazy

   D) Weak

Answer: B) Fast

Q92: Antonym of 'Ancient' is:

   A) Old

   B) Historic

   C) Modern

   D) Antique

Answer: C) Modern

Q93: He _____ to school daily. (Fill in the blank)

   A) go

   B) goes

   C) gone

   D) going

Answer: B) goes

Q94: Choose the correct spelling:

   A) Accomodation

   B) Acommodation

   C) Accommodation

   D) Accomudation

Answer: C) Accommodation

Q95: Which is a correct sentence?

   A) He go to school.

   B) He goes to school.

   C) He gone to school.

   D) He going to school.

Answer: B) He goes to school.

Q96: CPU stands for:

   A) Central Processing Unit

   B) Central Programming Unit

   C) Control Processing Unit

   D) Central Power Unit

Answer: A) Central Processing Unit

Q97: Water freezes at:

   A) 0°C

   B) 100°C

   C) 32°C

   D) Both A & C

Answer: D) Both A & C

Q98: The process by which plants make their food is:

   A) Respiration

   B) Photosynthesis

   C) Transpiration

   D) Evaporation

Answer: B) Photosynthesis

Q99: Which device is used to print documents?

   A) Monitor

   B) Printer

   C) Scanner

   D) CPU

Answer: B) Printer

Q100: Which planet is known as the Red Planet?

   A) Earth

   B) Jupiter

   C) Mars

   D) Venus

Answer: C) Mars

 

Download MCQs for AEO exam with Answers PDF File Paper 11

 


 


No comments:

Post a Comment